Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Tο μεγάλο πείραμα του "Big Bang"

Σήμερα το πρωί στα σύνορα της Ελβετίας - Γαλλίας, ξεκίνησε το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής στην ιστορία της ανθρωπότητας. (αναπαράσταση της γέννησης του Σύμπαντος).

Σε απευθείας μετάδοση από το διαδίκτυο (webcast.cern.ch), στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας, σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων, ξεκίνησε η πρώτη φάση λειτουργίας του "Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων", (LHC), στα εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Με ενθουσιασμό οι επιστήμονες είδαν την πρώτη δέσμη σωματιδίων να εκτοξεύεται με επιτυχία στον επιταχυντή στις 10.28, όπου συνολικά σε καθημερινή βάση θα προκαλούνται περίπου ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις μικροσκοπικών σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο και θα δημιουργούνται θερμοκρασίες 100.000 φορές υψηλότερες από αυτή του πυρήνα του Ήλιου.

Η εκτόξευση της δέσμης δεν ήταν απλή, αφού έπρεπε να συνδυαστούν πολλοί τομείς μέσα στο εργαστήριο και να συγχρονιστούν πολλοί διακόπτες για να γίνουν όλα σωστά.
Κάποια μικροπροβλήματα τεχνικής φύσης σε σχέση με την τροφοδοσία του μηχανήματος δεν ανησύχησαν τους επιστήμονες και το πείραμα ξεκίνησε κανονικά.
Το πείραμα θα ολοκληρωθεί το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: